Икономическият ръст в Еврозоната през четвъртото тримесечие на 2007 година е бил доста муден. Брутният вътрешен продукт на страните, ползващи евро, се увеличава с 0.4% спрямо третото тримесечие, когато ръстът бе два пъти по-висок: 0.8%. Спрямо предходната година, ръстът на икономиката на Еврозоната е 2.3%.

Според агенция Bloomberg, причината за по-слабите резултати трябва да се търси в глобалното икономическо забавяне начело със САЩ, което доведе до намаляване на експортните възможности за европейските предприятия, в ръста на цените на храните и енергията и намалението на потребителските разходи.

Още повече, втренчена в най-високата от 14 години инфлация, Европейската централна банка отказа да намали лихвите си и така да стимулира икономическия ръст.

Въпреки ниския ръст на БВП, за който съобщиха евростатистиците от Люксембург, очакванията на икономистите бяха за даже по-нисък, 0.3% ръст на БВП. Така че ЕЦБ има още един мотив да откаже монетарно охлабване, още повече предвид заплахите от инфлация.

Хауърд Арчър, главен икономист на Global Insight за Европа, твърди, че през първата половина на 2008 очаква продължаващо забавяне на икономиката на Еврозоната.

Ръстът на БВП в Германия се е забавил до 0.3% от 0.7% през третото тримесечие - гласят отделни данни от днес. Във Франция икономическият ръст също се е забавил до 0.3% от 0.8%. Испанският икономически ръст неочаквано се е засилил до 0.8% на тримесечна база.

Евро, което постави рекорд спрямо долара на първи февруари ($1.4949), се качи с 0.3% до $1.4616 по обяд в Брюксел. Европейските борсови индекси са на „зелено".

На 29 януари МВФ даде прогноза за световен икономически ръст от 4.1% през 2008 г., което е най-слаб БВП от 2003 г. Очакванията на Фонда са нововъзникващите пазари да компенсират забавянето в по-развитите икономики.

За сравнение, икономическият ръст в САЩ през Q4 бе 0.2%. Днес също така бяха публикувани данни за икономически ръст от 0.9% за Япония през четвъртото тримесечие, два пъти повече от очакванията на икономистите.