Икономиката на Китай се сви рязко през второто тримесечие на годината, нанасяйки огромни щети върху бизнеса, съобщава Reuters. Основната причина за това са продължителните локдауни заради Covid-19 в страната.

Брутният вътрешен продукт на Китай е намалял с 2,6% през второто тримесечие на 2022 година спрямо предходното, показват официалните данни. На годишна база БВП през тримесечието април-юни е нараснал с 0,4%, като не оправдава прогнозата за ръст от 1,0%, показва проучване на Reuters.

За първата половина на годината БВП на страната се увеличава с 2,5%, доста под целта на правителството от около 5,5% растеж.

През 2023-а Китай вече няма да е най-населената страна в света

През 2023-а Китай вече няма да е най-населената страна в света

Според доклад на ООН световното население ще достигне 8 милиарда през 2022 г.

Припомняме, че пълни или частични локдауни бяха наложени в големите центрове в цялата страна през март и април, включително в търговската столица Шанхай, която отбеляза годишно свиване от 13,7% на БВП през последното тримесечие.

И докато много от тези ограничения вече са премахнати и данните от юни предлагат признаци на известно икономическо подобрение, анализаторите не очакват бързо икономическо възстановяване. Китай се придържа към твърдата си политика за нулев Covid на фона на нови огнища, а пазарът на имоти в страната е в дълбок спад и глобалните перспективи се помрачават.

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

На фона на поредния локдаун в страната заради Covid-19

Данните идват в момент на опасения за предстояща глобална рецесия.