Икономиката на Съединените американски щати вероятно се е свила с невиждан от Втората световна война темп през 2020 г. Очаква се днес Департаментът по търговия да даде данни за четвъртото тримесечие на 2020 г., които да покажат, че възстановяването отново се забавя заради повишения брой заразени с коронавирус, пише Reuters.

В сряда Федералният резерв запази нивата на основните лихви и даде обещание, че ще продължи да инжектира пари в икономиката чрез покупка на облигации. Централната банка отбеляза, че "темпът на възстановяване на икономическата активност и заетостта се забавиха през последните месеци".

Президентът Джо Байдън представи план за възстановяване на стойност $1,9 трлн. и може да използва данните за икономиката, за да окаже натиск над членовете на законодателната власт, които смятат, че спасителният план е твърде скъп.

Икономистите прогнозират, че през 2020 г. икономиката на САЩ, най-голямата в света, се е свила с 3,6% — най-слабото представяне от 1946 г. — и първото от Голямата рецесия от края на миналото десетилетие.

Прогнозите гласят още, че през последните три месеца на 2020 г. икономиката е нараснала с 4% (анюализирано). През третото тримесечие ръстът бе 33,4% (анюализиран). Икономистите смятат, че очакваният растеж през първите месеци на 2021 г. също ще се забави, тъй като вирусът все още не е под контрол. По-висок темп се очаква през лятото, когато допълнителните стимули вече ще бъдат приети и разпределени, а голяма част от американците ще бъдат ваксинирани.

През тази криза сектор услуги понесе най-тежките щети, като най-засегнати бяха служителите с ниски заплати. Това доведе до т. нар. К-образно възстановяване, при което работещите с високи заплати се справиха добре, тъй като успяха да запазят работните си места.

Звездите на възстановяването бяха пазарът на жилища и производството. Американците, които запазиха работните си места, търсиха по-големи жилища извън центровете на градовете и купуваха лаптопи и обзавеждане за дома заради работата от вкъщи. Делът на производството в БВП пък нараства от 11,6% в края на 2019 г. до 11,9%.

Изследване от миналата седмица показва, че броят на хората, живеещи в бедност, се е увеличил с 2,4 пр. п. до 11,8% през второто полугодие на 2020 г. Общият им брой достига 8,1 млн.

Повишаващата се бедност се дължи на продължаващата слабост на пазара на труда. Очаква се днес Департамента по труда да отчете, че над 875 хил. американци са подали документи за безработица само през миналата седмица.

В края на 2020 г. общо 16 млн. американци са получавали помощи за безработица. От загубените 22,2 млн. работни места през март и април едва 12,4 млн. са възстановени.

Липсата на работа и изтичането на ежеседмичните субсидии вероятно са ограничили значително вътрешното потребление, което отговаря за две трети от американската икономика.