Икономиката на САЩ е нараснала с анемичните 1,9 на сто през четвъртото тримесечие, което означава без промяна спрямо първоначалната оценка, съобщи във вторник Търговският департамент на САЩ.

Нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП), което е показателно за здравето на икономиката се забавя по-рязко от очакваното при по-слаби бизнес инвестиции и правителствени харчове и въпреки по-солидни потребителски разходи.

Средна прогноза на пазарите и анализаторите бе за ръст от 2,1 на сто. След като през третото тримесечие БВП се увеличи с 3,5% (най-голям растеж от третото тримесечие на 2014 г.).

За цялата 2016 г. икономиката на САЩ отчита растеж на БВП от 1,6%., най-лошото й представяне от 2011 г. насам, след нарастване от 2,6% през 2015 година, отбелязва Reuters.

По-слабата от очакваната икономическа експанзия е факт въпреки възходяща ревизия на важните данни за потребителските разходи до повишение с 3% вместо с 2,5% според експресната оценка на Търговския департамент. А трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от БВП на водещата икономика в света, като потребителските разходи през последните месеци на миналата година са допринесли с 2,05 пункта към неговия растеж.

Бизнес инвестициите са нараснали през четвъртото тримесечие с 1,3% при първоначална оценка за повишение с 2,4% и след техен растеж с 1,4% през предходните три месеца. Държавните разходи пък бяха ревизирани от растеж с 2,6% до скромно повишение с едва 1,3%.

Частните бизнес запаси допринесоха с 0,94% към нивото на икономически растеж, но по-големият търговски дефицит отне 1,7% от растежа на БВП - най-силното негативно влияние на слабия експорт от второто тримесечие на 2010-а година насам.

В рамките на последното тримесечие на м.г. американският износ се сви с 4% на годишна база, докато вносът нарасна с цели 8,5 на сто. За тези негативни резултати на фона на слаб световен икономически растеж допринесе и по-силният долар, което оскъпява американския износ.