Икономиката на Япония нарасна с повече от очакваното през второто тримесечие на 2019 г., водена от силно вътрешно търсене. Ново увеличение на данъците и несигурността по света обаче може да помрачат прогнозите за бъдещи периоди, пише The Wall Street Journal.

Япония, третата най-голяма икономика в света след Съединените американски щати и Китай, нараства на годишна база с 1,8 процента през трите месеца до края на юни, показват официални данни, публикувани в петък. Икономистите очакваха 0,4 процента растежа. През първото тримесечие растежът бе 2,8 процента, след като оценката бе повишена спрямо предварителните резултати.

"Макар външното търсене да е отрицателно заради забавянето в чуждестранните икономики, вътрешното търсене и капиталовите инвестиции се увеличават устойчиво", заяви министърът на икономиката Тошимицу Мотеги.

Износът на Япония спада шести пореден месец

Износът на третата най-голяма икономика спада шести пореден месец

Данните показват нарастващия външен натиск върху японската икономика

Разходите на потребителите отговарят за около половината от брутния вътрешен продукт на страната. Те се увеличават с 0,6 процента, след като домакинствата побързаха да направят по-големи покупки като автомобили и климатици преди увеличението на данъка върху продажбите от октомври т.г. до 10% от 8% сега. 10-дненият празник около възкачването на император Нарухито на трона също подкрепи потреблението.

Икономисти посочват, че потребителските разходи може да се увеличат и през настоящото тримесечие, благодарение на предвиденото увеличение на данъка по-късно през годината.

Капиталовите разходи растат с 1,5 процента.

Конфликтът между Япония и Южна Корея ексалира

Конфликтът между Япония и Южна Корея ексалира

Токио извади азиатската страна от списъка с предпочитани търговски партньори