Япония изключи Южна Корея от списъка с предпочитани търговски партньори в петък, като така ескалира търговския конфликт между двете държави. Спорът заплашва веригата за доставки за производство на смартфони и дисплеи.

Решението на Токио да премахне страната от така наречения бял списък означава, че японският износ за Южна Корея вече ще изисква допълнителни проверки, особено когато става въпрос за стоки с двойна употреба. Ограниченията ще влязат в сила на 28 август.

Южна Корея бе единствената азиатска държава в белия списък.

Главният секретар на кабинета на Япония Йошохиде Суга побърза да уточни, че това не е търговска забрана. Но в Сеул не са доволни. Управляващата Демократическа партия нарече решението на Токио "декларация за икономическа война", добавяйки, че отношенията между двете държави са в "криза".

Южна Корея е третият най-голям търговски партньор на Япония, като купува стоки за около $54 милиарда всяка година.

Спорът между двете държави започна миналия месец, след като Токио въведе контрол върху износа на три химикали, използвани за производството на чипове и други. Новите правила изискват компаниите от Южна Корея да търсят лиценз - процес, който може да отнеме до 90 дни.

Ограниченията вече имат ефект върху световната индустрия за производство на чипове. Южнокорейските Samsung и SK Hynix произвеждат две трети от чиповете памет в света, използвани във всичко от центрове за данни, смартфони до автомобили. Телефоните на производители като Apple и Huawei също разчитат на тях.

Напрежението между двете страни се покачва от месеци, като се корени отчасти в колониалното управление на Япония над корейския полуостров в началото на 20-и век. Наскоро Върховният съд на Южна Корея реши, че гражданите могат да съдят японските компании за използването на принудителен труд по време на Втората световна война. Япония отрича двата въпроса да са свързани.

САЩ призовава Япония и Южна Корея да прекратят търговския конфликт помежду си

САЩ призовава Япония и Южна Корея да прекратят търговския конфликт помежду си

Щатите нямат изгода, ако двете азиатски страни не са в добри отношения