Япония и Южна Корея се опитват от седмици да привекат на своя страна Вашингтон в търговския конфликт помежду си. И най-накрая изглежда, че Вашингтон ще се намеси, пише Bloomberg.

Държавният секретар Майкъл Помпео заяви пред репортери напът към азиатаска регионална конференция, че ще призова двете държави да намалят напрежението помежду си. По-рано стана ясно, че високопоставен представител на президентската администрация вече е призовал Токио и Сеул да сключат временно споразумение, което да им даде възможност за преговори.

В продължение на месеци, докато конфликтът дали Япония е компенсирала достатъчно корейците заради окупацията от 1910 г. прерасна в търговски спор, САЩ стояха тихо.

Сега обаче Помпео обеща да се намеси и да обсъди проблема по време на посещението си в Банкок. В програмата му присъстват срещи поотделно и заедно с представители на Япония и Южна Корея. "Ще ги окуража да намерят път напред", казва той, посочвайки, че добрите отношения в региона са в полза и на САЩ.

Япония прави със Samsung това, което САЩ с Huawei

Япония прави със Samsung това, което САЩ с Huawei

А Вашингтон заяви, че няма да се меси в спора между двете държави

През последните седмици двете азиатски държави са пращали дипломатически совалки във Вашингтон за срещи с конгресмени и представители на изпълнителната власт, за да защитят позицията си, като са лобирали и пред медии и мениджъри.

Множество анализатори се притесняват, че още една търговска война не само ще наруши още повече веригата за доставки, но ще нанесе тежък удар по производството на чипове и дисплеи. По-рано днес, при представянето на разочароващите си резултати, Samsung посочи, че именно спорът е допринесъл огромния спад в печалбата.

Ексалация на конфликта може да има още тази седмица. Очаква се решение на Токио дали Южна Корея ще бъде премахната от списъка си с доверени експортни дестинации, което ще засегне стотици продукти. В понеделник Южна Корея е представила информация за всички продукти, чието производство може да бъде засегнато от решението на Япония. Те включват титанови сплави, жироскопи и кранове.

Япония твърди, че не очаква дългосрочно въздействие върху промишлеността при ограничаване на износа от Южна Корея. Тайван, която също внася материали за Япония и попада в "белия списък" на страната, ще бъде алтернативен вариант. САЩ обаче са притеснени.

Спорът между Южна Корея и Япония може да нанесе икономически щети за $80 милиарда

Спорът между Южна Корея и Япония може да нанесе икономически щети за $80 милиарда

Токио е напът да влоши спора

Стабилните и добри отношения между Япония и Южна Корея са един от стълбовете на американското влияние в Азия - най-бързо растящия регион в света, в който ядрените оръжия на Северна Корея заплашват мира, а териториалните мераци на Китай постоянно създават напрежение.