Ескалация на спора между Южна Корея и Япония ще възлезе на щети, равняващи се на $80 милиарда, предупреди Сеул. Те ще бъдат понесени от технологичните компании, които са част от световната верига за доставки при производството на разнообразни потребителски устройва, пише CNN.

Напрежението между държавите ескалира от месеци отчасти заради японското колониално управление над Корейския полуостров в началото на 20 век. Върховният съд на Южна Корея през 2018 година постанови японски компании да компенсират южнокорейците заради принудителния труд по време на японската колонизация на Корейския полуостров в периода 1910-1945 година.

Външният министър на Южна Корея призова японския си колега да премахне търговските ограничения върху материалите, от които южнокорейските компании произвеждат компютърни чипове. Също така настоя Токио да не утежнява допълнително ситуацията, като се откаже от премахването на Южна Корея от списъка с държави, които могат да търгуват с Япония преференциално.

Токио е напът да направи точно това, като решението може да влезе в сила още на 2 август според източници на CNN. Ако това се случи, компаниите ще се нуждаят от държавно разрешение за продажба на продукти, които потенциално биха могли да бъдат използвани за оръжия и военни приложения в южнокорейски фирми.

Решението на Япония да постави контрол върху износа на три химически вещества в Южна Корея, които се използват за направата на компютърни чипове и дисплеи, оказва влияние върху световната индустрия за полупроводници, която вече беше подложена на натиск от забавяне в търсенето. Южнокорейските Samsung и SK Hynix правят почти две трети от чиповете за памет в света, на които много от производителите на смартфони разчитат, включително Apple и Huawei.

От компаниите се изисква да кандидатстват за разрешение за всеки от трите химически материала, които продават на Южна Корея, като процесът може да отнеме до 90 дни.

Според анализатори, ако ограниченията продължат и Samsung и SK Hynix не могат да се снабдяват с необходимите елементи, ще има значително отрицателно въздействие върху глобалната IT индустрия.