Японският експорт спадна през май за шести пореден месец на фона на напрежението в световната търговия.

Износът през май е намалял с 7,8% на годишна база до 5,84 трилиона йени, според данни на Министерството на финансите на Япония. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, средно прогнозираха спад от 7,7%.

През април износът спадна с 2.4% на годишна база.

Данните подчертават нарастващия външен натиск върху третата по големина икономика в света.

Доставките за Азия, които представляват повече от половината от общия износ на Япония, са намалели през май с 12,1% на годишна база.

Износът за Китай, най-големият търговски партньор на Япония, е намалял с 9,7% на годишна база. Намалението е регистрирано за трети пореден месец. Вносът от Китай е намалял с 0,9%. В резултат на това търговският дефицит на Япония с Китай възлиза на 391,7 млрд. йени.

Експортът за Съединените щати е нараснал с 3,3% на годишна база, благодарение на увеличението на автомобилните доставки с 9,9%. Вносът от САЩ щати спадна с 1,6% на фона на намаляващите доставки на петрол. Търговският излишък на Япония със САЩ през май се повиши с 14,8% на годишна база до 395 млрд. йени (3,64 млрд. долара).

С Европейския съюз, Япония има рекорден търговски дефицит от 251,5 милиарда йени през май поради вноса на самолети от Франция.

Общият внос на Япония през май е намалял с 1,5% на годишна база до 6,8 трилиона йени, докато прогнозата предполагаше увеличение с 0,2%. Спадът на вноса е регистриран за първи път от три месеца.

Търговският дефицит на Япония миналия месец е 967,1 млрд. йени, вместо очакваните 979,2 млрд. йени.

Третата най-голяма икономика в света е изправена пред нарастващ натиск за спад, тъй като търговската война между САЩ и Китай се засилва и световното търсене намалява, а потребителите в страната не са склонни да харчат пари.

Влошаването на вътрешните и външните условия предизвика спекулации, че министър-председателят на Япония Шинзо Абе може да отложи увеличението на данъка върху продажбите. Правителството обаче заяви, че все още планира да увеличи данъка върху продажбите от 8% на 10% през октомври.