Мнозина са съсредоточени върху позитивните новини около ваксините, които се изпробват в момента. Но докато те водят до покачване на борсовите индекси, според икономиста Джон Уилямс даже и пускането им на пазара няма да върне икономиката към растеж.

"Смятам, че те няма да окажат благоприятното въздействие върху стопанството, което всички очакват, поне не в краткосрочен план", каза той в интервю за USAWatchdog. "Причината е това, което се случи на икономиката и тежките структурни щети по нея. Много компании фалираха, най-вече малки бизнеси. Огромен брой хора страдат и в бъдеще ще виждаме още от това."

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

Точно поради тази причина, независимо кой в крайна сметка е следващият президент на САЩ в бъдеще ще има още повече "стимули" за икономиката. Тръмп вече обеща, че ще направи точно това.

"Но при Демократите ще стане наистина страшно, ако те получат контрола над Камарата на представителите, Сената и Белия дом", каза Уилямс. "Тогава стимулите ще са невъобразими - те ще напечатат и похарчат парите, които ви трябват, без да мислят за последиците."

Затова и през 2021 г. ще видим увеличаване на дефицита на САЩ, но при демократите той ще е много по-голям. По всяка вероятност тази тенденция ще се наблюдава и през 2022 г.

Но политиките няма да пощадят и щатския долар, смята експертът.

"Колкото по-наляво отиваме, толкова по-бързо доларът ще се срине", каза Уилямс. "В крайна сметка ще станем свидетели на хиперинфлация в САЩ. Според мен тя ще прерасне в хиперинфлационна Голяма депресия."

Питър Шиф: Светът ще се откаже от долара

Питър Шиф: Светът ще се откаже от долара

Политиката на Федералния резерв изстрелва благородните метали

Според него решението за отделните жители на страната е да избягат от долара, като продадат доларовите си активи за злато и сребро. "Те ще запазят стойността си във времето, за разлика от хартиените долари, които просто ще изгубят покупателната си способност", каза той. "Ще получим огромни суми от правителството, което ще продължи да налива все повече и повече пари в икономиката, но това просто ще унищожи долара."

Друг ефект от хиперинфлацията ще е политическа криза в САЩ. "Хиперинфлацията е форма на фалит. А златото ни показва, че тя приближава."

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Защото рецесията, породена от затварянето на стопанствата, не е достатъчна