В обозримо бъдеще ще сме свидетели на бичи пазар на благородните метали, съпоставим с този, който се наблюдаваше през 70-те години, каза финансистът Питър Шиф по време на уебинара Endeavour Silver Town Hall. Причината за това, според него, е, че светът ще загърби долара като резервна валута.

Той е на мнение, че преди девет години е имало пик на цените на благородните метали, защото Федералният резерв е убедил света, че "може да направи невъзможното". "Централната банка изтъкна, че може да нормализира лихвения процент, след като го поддържаше на нула за много много години и че може да свие баланса си, след като го изстреля до 4,5 трлн. долара", каза Шиф.

Не много ентусиазираният опит на Федералния резерв да нормализира паричната си политика обаче се увенча с неуспех през 2018 г., след което под ръководството на Джеръм Пауъл той осъществи три поредни количествени улеснения. По думите на финансиста, изключително задлъжнялата икономика не е можела да понесе дори ниво на лихвата от 2,5%.

Защо американците търсят убежище от долара?

Защо американците търсят убежище от долара?

Инфлирането на валутата не може да продължи вечно, смята икономист

"Това е проблемът", каза Шиф. "Федералният резерв създава фалшиво възстановяване като ливърджва всички с много голям дълг, който те не могат да понесат. Не можеш да стимулираш икономиката, а след това да премахнеш стимулите."

Така при разразяването на пандемията от коронавирус, централната банка е била принудена да свали лихвата директно на 0% и да започне количествени улеснения безкрайност. Затова и според Шиф вече никой няма да повярва в нейните магически способности.

Турците никога не са били толкова влюбени в долара

Турците никога не са били толкова влюбени в долара

Политиката на Ердоган прави лирата нежелана

"Това спаси долара и постави таван върху цената на златото тогава", каза финансистът. "Е, днес по същия начин се създава под на цената на златото, която ще експлодира още вече. А доларът ще се срине - не само спрямо златото, но и в сравнение с останалите фиатни валути. Вече няма какво да го спре."

Той припомня също, че през 1980 г., под ръководстовто на Пол Волкър, Федералният резерв спира инфлацията като увеличава основния лихвен процент до 20%. "Днес икономиката не може да понесе дори и лихва от 2% и тя го доказа. Как ще го увеличат до 20% отново?", пита реторично Шиф.