Домакинствата в Турция отдавна държат част от спестяванията си в американски долари, но сега намират нови начини да увеличат възвръщаемостта, разказва Bloomberg.

Само през 2020 г. потребителите в южната ни съседка са вложили $4 млрд. в чуждестранните облигации на Турция, като така притежават безпрецедентните $17,1 млрд., сочат данни на цетралната банка.

Комбинацията от обезценяването на лирата с 21% през тази година и отрицателни реални лихви върху активите в местна валута създава търсене за инвестиции в чуждестранна валута. От юни 2019 г. средните лихви по банковите депозити намаляват наполовина, а инфлацията изтрива реалната възвръщаемост. Така турците се насочиха към облигациите, деноминирани в чужда валута, за да защитят спестяванията си.

"Хората смятат, че лихвите по депозитите ще останат ниски дълго време и сега искат да заемат позиция в еврооблигации, за да се възползват от по-високите лихви", казва Онур Илген, мениджър в MUFG Bank Turkey.

Макар че мерките на централната банка повишиха лихвите, те все още не може да компенсира потребителите за повишението на цените. Депозитите в долари носят по 1,6%, докато средната възвръщаемост на турските облигации в долари е 6,54%. Някои корпоративни емисии носят и до 7%.

Правителството, компаниите и банките в Турция имат общо $119 млрд. еврооблигации. Възвръщаемостта е 17% от началото на април, според Bloomberg.

Злато

Някои от турците се впускат да купуват все повече злато, любимият инструмент за инвестиции на южната ни съседка, пише The Wall Street Journal. Когато Капалъчаршъ, един от най-старите пазари в света, отново отвори врати в началото на юни, се формираха дълги опашки от хора, които искат да купят злато.

Златна треска обхвана турците

Златна треска обхвана турците

Те са купили злато за $7 млрд. за две седмици, за да съхранят спестяванията си

Средният дневен обем на продаденото злато на Капалъчаршъ се покачва 10-кратно до 2 000 кг., казват търговци пред изданието. Местният добив на ценния метал се оказва недостатъчен, за да задоволи търсенето и от януари до август в Турция е внесено злато за $15 млрд., повишение от 153% спрямо същия период на миналата година, по данни на търговското министерство.

Изчислява се, че турците държат "под матрака" между 3 000 и 5 000 метрични тона злато. Стойността му по пазарни цени е между $190 млрд. и $310 млрд., или между 25% и 40% от турската икономика.

Грешките на Ердоган

През последната година Турция следва две икономически политики, смятани за неустойчиви от икономисти. От една страна президентът Реджеп Ердоган настоява централната банка да държи ливхтеи ниски - което прави лирата непривлекателна заради високата инфлация. В същото време администрацията му инструктира банките да продължават да заливат страната с евтини заеми за домакинства и бизнес. А централната банка изхарчи милиарди от чуждестранните си резерви в отчаян опит да задържи валутата над повърхността.

Мениджър на $63 млрд. залага, че Турция ще създаде огромни проблеми за Европа

Мениджър на $63 млрд. залага, че Турция ще създаде огромни проблеми за Европа

Заради спада на лирата гражданите и компаниите няма да могат да обслужват задълженията си