Редица инвеститори смятат, че икономическите проблеми на Турция са причинени от самата страна и ще останат изолирани. Но Джон Флойд смята, че са симптом на проблем, който ще достигне цяла Европа през следващите месеци, пише Bloomberg.

Директорът, който отговаря за макростратегиите в Record Currency Management и управлява активи за $63 млрд., залага срещу правителствения дълг на Испания, Франция и Италия - както и срещу еврото - заради очакванията, че проблемите на Турция скоро ще бъдат усетени от европейските банки.

В 25-годишната си кариера бившият трейдър в Deutsche Bank той предвиди азиатската криза и колапса на валутния борд на Аржентина. Сега той смята, че сривът на лирата и нетните отрицателни чуждестранни резерви на Турция сочат към нов проблем.

Той се крие в експозицията на европейските банки към Турция. Тя намалява след валутната криза от 2018 г., но чуждестранните банки все още имат вложени $166 млрд. в турската икономика към края на 2019 г. Европейските финансови институции държат по-голями дял.

Икономиката на Турция ще се свие с 4% тази година, а лирата изгуби над 20% от стойността си през 2020 г. Флойд смята, че турските граждани и компании нямат да могат да правят вноските по заемите в чуждестранна валута заради срива на лирата. И в крайна сметка това ще донесе ръст на лошите кредити за европейските банки.

Кризата в Турция може да нанесе щети и по еврото

Кризата в Турция може да нанесе щети и по еврото

Южната ни съседка скоро може да остане без валута, с която да плаща чуждестранния си дълг и вноса от блока