Икономиката ни има нужда от 10-20 хиляди души квалифицирани служители годишно. Това заяви Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации пред БНР. По думите му това не можем да го компенсираме като икономика.

Кръстев е категоричен, че приетите промени от депутатите в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, с които се улеснява издаването на Синя карта няма да залее нашия пазар с хора от трети страни. По думите му всички държави се конкурират за тези хора. Този тип регламент не е валиден само за IT-сферата, а и за всички други сфери, подчерта той.

"Глобалната икономика, променяйки се толкова бързо и имайки изисквания към такъв тип специалисти и ние не можейки да компенсираме тези изисквания, продължаваме да сме на опашката по отношение на един тип индустрии, които в Западна Европа и САЩ се развиват много по-бързо".

Гласувани промени в Закона за трудовата миграция улесняват издаването на Синя карта

Гласувани промени в Закона за трудовата миграция улесняват издаването на Синя карта

Сред промените е и възможността за подаване по електронен път на различни документи

Според него най-много специалисти да дойдат от страните от Балканския полуостров, Русия и бившите съветски републики.

В контекста на войната в Украйна това е възможност, смята Илия Кръстев и добави мнението си: "Това е възможност, с която ние до голяма степен се забавихме по отношение на възползването от нея. Все още имаме шанс да успеем да привлечем част от тези хора".

Той определи темата като популистка - такава, която се изпозлва като дъвка за това "как пазарът ни щял да бъде залят с хора от трети страни".

Той коментира и случаят NEXO. Според него има репутационни ефекти както в държавата и извън нея и те не са само по отношение на хората, желаещи да работят у нас, но и по отношение на чуждестранните инвеститори и начина, по който гледат на нашия пазар.По думите на специалиста това е поправимо, въпросът е как се действа в такава ситуация.