Индия e намалила търговския си дефицит с Китай най-много за повече от десетилетие, тъй като е повишила износа на фона на търговската война в САЩ и Китай, според източници, запознати с данните, информира Bloomberg.

Износът на Южна Азия за Китай е скочил с 31% на годишна база до 17 млрд. долара през финансовата година, приключила на 31 март, намалявайки по този намин двустранния търговски дефицит с 10 млрд. долара до 53 млрд. долара.

Нарастването на износа се дължи главно на по-голямото търсене на морски продукти, грозде, суров памук и пластмасови суровини: предмети, които бяха жертви в търговската война на президента Доналд Тръмп с Пекин. Това е втората поредна година, когато доставките на Индия за Китай са нараснали с повече от 30%.

"Износът към Китай ще се увеличи много по-повече тази година, отколкото през последните няколко години", кавза Аджай Сахай, генерален директор и главен изпълнителен директор на Федерацията на индийските организации за износ. "Китай се съгласи да предостави по-голям достъп до пазара, тъй като вижда възможност Индия да запълни празнината, оставена от САЩ."

Ню Делхи също използва възможността да настоява за по-голямо сътрудничество с Китай в областта на търговията, използвайки преговорите за подкрепено от Пекин 16-членно регионално икономическо партньорство (Regional Comprehensive Economic Partnership - RCEP), като лост.

Миналата година Индия спечели достъп до пазара за захар, ориз, фарма, грозде, рибно брашно, рибено масло, брашно от рапица и тютюн. В момента тя работи за износ на соево брашно, нар, банан, ананас, бамя и царевица сред другите продукти. Резултатите са окуражаващи - износът на морски продукти в Китай бележи 346% скок през април-февруари, на грозде с 200%, суров памук - 226% и пластмасови суровини - 134%.

Падащият внос от Китай също спомогна за свиване на търговския дефицит. Индийските покупки от най-големия ѝ търговски партньор намаляха до 70 млрд. долара през последната финансова година от 76 млрд. долара през предходната година, според източниците.