В Индия притокът на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) е нараснал с цели 168% през първите три месеца на финансовата 2021-22-а година в сравнение със същия период на миналата година, съобщават световните медии, цитирайки данни на Министерството на търговията и промишлеността. Това означава, че икономиката на страната бележи сериозен подем.

Общият приток на преки чуждестранни инвестиции към Индия се е увеличил с 90% до 22,5 милиарда щатски долара за трите месеца от финансовата година, приключили на 30 юни, в сравнение с $11,84 милиарда за същия период преди година.

Индия може да добави $11 трилиона към икономиката си, ако работи за намаляване на замърсяването

Една от водещите икономики може да нарасне с $11 трилиона, ако се справи с най-големия си проблем

Бездействието от друга страна ще коства на страната по $1,5 трилиона годишно до 2070-а

"Мерките, предприети от правителството по фронтовете на политическите реформи на ПЧИ, улесняването на инвестициите и лекотата на правене на бизнес, доведоха до увеличаване на притока на ПЧИ в страната", пише в съобщението на министерството.

Инвеститорите приеха доста радушно тази новина, тъй като S&P Sensex на Бомбайската фондова борса достигна рекордно високо ниво от 56 558,57 днес в сутрешната търговия, докато 50-акционерният S&P Nifty на Националната фондова борса отбеляза връх от 16 838,25.

Автомобилен подем

Според публикуваните от правителството данни, автомобилният сектор е най-големият получател на чуждестранен капитал с 27% дял от общия. Следва ИТ индустрията с чуждестранни инвестиции в размер на 17% - предимно в компютърния софтуер и хардуер и 11% приходи в сектора на услугите.

Южният индийски щат Карнатака е най-големият получател на чуждестранни пари през тримесечието с 48% дял от общия, следван от Махаращра, който е получил 23% и Делхи, който получава 11%.

В последно време правителството на Индия ограничава локдаунът, за да подпомогне икономическата активност. През фискалната година, завършила през март 2021-а година икономиката на страната се сви със 7,3%, което доведе до най-лошата финансова криза от 40 години насам.

Хората в Индия имат толкова дългове, че разпродават златото си, за да ги покрият

Хората на най-големия пазар на злато имат толкова дългове, че го разпродават, за да ги покрият

В селските райони там това е единственият начин за тях да покрият разходите и да изплатят задълженията си