Индия - една от най-замърсяващите страни в света, може да добави 11 трилиона долара към икономиката си през следващите 50 години, ако предприеме действия към по-зелено производство. Това показват актуални изчисления на експертите от Deloitte Economics Institute.

Според анализа, ако Индия не предприеме действия, за да ограничи негативните последици върху климата, може да изгуби икономически потенциал на стойност от 35 трилиона долара до 2070 година. Тази сума се равнява на 12,7% от БВП на държавата в момента.

Анализаторите предупреждават, че с риска от нарастване с 3 градуса на температурите, за хората в Индия, както и в много други части по света, ще бъде по-трудно да живеят и работят в екстремно топлото време. Също така това ще засегне и реколтата и ще постави ограничения на икономическия подем, на който азиатския гигант се радва през последните години.

Хората в Индия имат толкова дългове, че разпродават златото си, за да ги покрият

Хората на най-големия пазар на злато имат толкова дългове, че го разпродават, за да ги покрият

В селските райони там това е единственият начин за тях да покрият разходите и да изплатят задълженията си

"Тъй като Индия се стреми да бъде 5-милиардна икономика, това не би могло да се случи само с вътрешни и привличането на чуждестранни инвестиции, които да бъдат основен двигател на растежа. Ние също така трябва да използваме възможностите да насочим амбициите си в съответствие с климатичните цели", посочва Атул Дауан от Daloitte India, цитиран от Hindustan Times.

В следващите 50 години се очаква пет ключови индустрии да понесат най-големите загуби от климатичните промени. Тези индустрии - услугите, производството, търговията, строителството и транспортът, генерират над 80% от брутния вътрешен продукт на страната.

Изчисленията на Deloitte показват, че само загубите от тях могат да костват над 1,5 трилиона долара на индийската икономика на годишна база до 2070 година.