Темпът на повишаване на инфлацията в Румъния през септември се е повишил на годишна база до 15,88%, при 15,32% през август, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от румънската Аджерпрес. Това е най-високото равнище на показателя за последните 19 години, отбелязва ДПА.

По-конкретно, цените на хранителните стоки за периода са се увеличили с 19,2%, на нехранителните - с 16,6%, а услугите са поскъпнали с 8% през септември на годишна база.

През септември спрямо предходния месец, потребителските цени са нараснали с 1,3%.

Най-много през последната година са поскъпнали в Румъния природният газ, захарта, олиото и картофите, показват данните на Националния статистически институт на страната.

Начело на "класацията" по поскъпване за последната година е газа, чиито цени са скочили с почти 71%. Сред нехранителните стоки, съществено поскъпване за година отчитат горивата - с 29%, електроенергията - с 25% и топлоенергията - с 23%.

При хранителните стоки, най-голямо поскъпване през септември спрямо година по-рано се отчита при захарта - с 50%, олиото - с 47% и картофите - с 43%.

В сектора на услугите на Румъния, най-много е поскъпнал въздушният транспорт - с 34%, водоснабдяването - с 22% и железопътният транспорт - с 21%.

Германската Knauf инвестира €200 милиона в два нови завода в Румъния

Германската Knauf инвестира €200 милиона в два нови завода в Румъния

Производството ще започне през 2024 година