Германската група Knauf ще инвестира над 200 милиона евро в две фабрики, централна Румъния. Те ще се намират в окръзите Муреш и Клуж.

В окръг Муреш Knauf ще инвестира 135 милиона евро във фабрика за изолационни материали. Инвестицията се състои в обновяване на закупена от компанията фабрика. Новото производствено съоръжение трябва да бъде готово през 2024 г. и ще осигури годишно производство от над 75 000 тона минерална вата. Освен за вътрешния пазар, фабриката ще произвежда и за износ на пазарите в Централна и Източна Европа.

Knauf закупи фабриката за минерална стъклена вата през март тази година и вече е инвестирала 4 милиона евро в модернизацията на производствената база.

Снимка 590772

Източник: iStock

Освен това групата планира да инвестира 76 милиона евро в изграждането на фабрика за гипсокартон и метални профили в Хуедин (Клуж). Строителството на фабриката там ще започне през 2023 г., а производството ще започне през втората половина на 2024 г. и ще бъдат разкрити 100 работни места. Половината от продукцията в предвидена за вътрешния пазар, а останалата част е предназначена за износ в близки страни като Унгария, Сърбия и Молдова.

Очаква се общата инвестиция в двете фабрики да разкрие над 200 работни места.

Knauf Insulation е част от германската Knauf Group. За групата работят над 40 000 души в световен мащаб, в над 300 фабрики. Годишните продажби възлизат на над 12,5 милиарда евро.

Групата притежава местни компании Knauf Insulation Romania и Knauf Gips.