Потребителските цени във Венецуела нараснаха с 488 865% през последните 12 месеца, завършващи през септември, тъй като хиперинфлацията в страната продължава да се ускорява в условията на по-широк икономически колапс, пише Reuters.

Дневната инфлация в момента е 4%, според опозиционния законодател Анхел Алварадо, а месечната инфлация се повиши до 233% през септември, увеличавайки се с 10% само за месец.

В опит да стабилизира цените, президентът Николас Мадуро през август премахна пет нули от измъчената местна валута, повиши минималната работна заплата с 3000% и прикрепи заплатите към неуловима криптовалута, подкрепяна от държавата.

Законодателите ot опозицията са единственият източник на икономически показатели за Венецуела, след като централната банка прекрати публикуването на такава информация преди близо 3 години, когато икономиката започна да се разпада.

Международният валутен фонд предвижда, че потребителските цени в страната ще нараснат с 1 милион процента през 2018 г.

Мадуро бе преизбран през май в гласуване, което десетки чуждестранни правителства описват като подправенo.

Той настоява, че изборите са свободни и честни, a ситуацията в страната е резултат от "икономическа война", водена от опозиционните и бизнес лидери, които произволно повишават цените.