Британските компании вероятно ще намалят инвестициите си най-много от десетилетие насам през 2019 година. Промяната е следствие от задълбочаването на ситуацията с Брекзит, която създава трудности пред икономиката на Острова.

Инвестициите в бизнес сектора във Великобритания се очаква да паднат с 1,3% този година, след което следва растеж от едва 0,4% през 2020 година.

Британската търговска камара повиши общата си прогноза за икономически растеж до 1,3% за 2019 година, което се отрази на натрупването на запаси от стоки преди първоначалната дата за Брекзит през март, пише Reuters.

Работодателите от своя страна обаче намалиха още прогнозата си за растеж до 1,0%, което е рязък спад след предходните очаквания за 1,3% ръст. Те предвиждат маргинално покачване от 1,2% през 2021 година.

Великобритания ще търси уеб дизайнери, архитекти и други специалисти от страни извън ЕС

Великобритания ще търси уеб дизайнери, архитекти и други специалисти от страни извън ЕС

Лондон иска да улесни достъпа до пазара на труда за някои професии

По-предпазливите прогнози се дължат на несигурността относно излизането на Обединеното кралство от Острова. Поради това някои британски компании са разширили дейността си и оперират на други пазари.

Според специалисти бизнес фирмите не могат да предвидят развитието на икономиката в дългосрочен план заради неясната политическа ситуация. Те се ангажират с краткосрочни прогнози.

Бизнес инвестициите са паднали през 2018 година, което е най-дългия такъв период, продължил до покачването в началото на 2019 година.

Министърът на финансите Филип Хаммонд очаква възстановяване на бизнес инвестициите, щом се договори сделка с ЕС.