Испанското правителство ще дава по 250 евро на месец на младежи с ниски доходи, за да им помогне да се изнесат от домовете на родителите си. Все повече млади хора се затрудняват в опитите си да станат самостоятелни, защото не могат да си позволят собствено жилище, било то наем или покупка на имот, пише Reuters.

Министърът на транспорта Ракел Санчес обяви, че от този месец испанците на възраст под 35 години и с годишен доход под 24 318 евро могат да кандидатстват за месечната субсидия за наемане на апартамент за две години.

В Испания много млади хора живеят с родителите си - около 55% от хората на 25-29 години според последните официални данни през 2020 г., което е с 6,5 процентни пункта повече от 2013 г.Висока е и младежка безработица в Испания, където 29% от хората под 25 години се регистрират като безработни.

Субсидиите от държавата обаче може да имат обратен ефект. Ще се повиши търсене на малки апартаменти и вероятно това ще доведе до по-високи цени, коментира Франсиско Инарета, говорител на Idealista- най-големият уебсайт за недвижими имоти в страната.

"Предишен опит показа, че последствията от това са е директното увеличение на цените", заяви той.