Испанската мултинационална електрическа компания Iberdrola включи най-голямата слънчева централа в Европа. Тя се намира в Западна Испания. Причината - страната увеличава производството на възобновяема енергия, за да намали зависимостта от изкопаеми горива.

Испанската електроенергия се търгува почти три пъти по-високо от петгодишната средна сезонна стойност, на фона на съкращенията на руския газ, които повишават разходите за гориво. Испания залага, че по-голямото производство на слънчева енергия ще облекчи зависимостта й от нестабилните пазари, като същевременно ще помогне за "по-чист" енергиен микс, пише Bloomberg.

Заводът в района на Естремадура има 1,5 милиона слънчеви панела. Смята се, че ще произвежда достатъчно електричество за захранване на повече от 334 000 домакинства, се казва в изявление на Iberdrola. Той вече е свързан към мрежата и постепенно ще увеличи производството, докато започне да функционира напълно през следващите четири седмици.

Как ще се променят цените?

"Тази централа едва ли ще окаже влияние върху цените на електроенергията", казва Кесавартиний Саваримоту, анализатор в Bloomberg. "Ако Испания все пак продължи да разширява възобновяемите енергийни източници, за да постигне целите си за 2030 г., цените на електроенергията ще паднат."

В краткосрочен план споразуменията с бизнес клиенти на Iberdrola за закупуване на енергия, сред които са Danone, Bayer и PepsiCo, ще ги предпазят от колебанията на пазарните цени.

Испания има за цел да получава три четвърти от електроенергията си от възобновяеми източници до края на десетилетието спрямо около 47% миналата година.

Междувременно в Испания преди ден влязоха в сила мерки за спестяване на електроенергия. В много региони на страната има и ограничения за водата. Общият обем на водоизточниците е спаднал до под 40%.

Правителство прие план за спестяване на ток с пределни норми на температурата в обществени помещения, магазини, културни центрове като театри и кина, и транспортни центрове като гари и летища.