Секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в България е отчел скок от 300% в оборота си през последните 7 години до 2,3 милиарда евро. В същото време според данните на Евростат брутната добавена стойност на индустрията се изчислява на 1,14 милиарда евро, като тя продължава да расте.

Това коментира зам.-министърът на икономиката Александър Манолев в рамките на Европейската конференция "EURONET-среща на италианските търговски камари в Европа - иновация и интернационализация през дигиталното общество в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018".

"По последни данни в сектора са заети около 51 хил. души, като броят им нараства с 7%, в сравнение с предходната година", посочва той.

"Ерата на цифровата трансформация настъпва скоростно, с потенциал да промени изцяло бизнеса и обществото. Затова трябва да работим с разбирането, че не бива да изоставаме от неизбежните процеси на цифровизация на икономиката", казва Манолев.

Зам.-министърът обаче посочва, че независимо от положителните данни, усилията не са достатъчни, защото дигитализацията е слабо застъпена или липсва в много други икономически отрасли.

"Особено изоставане има в малките и средните предприятия, а именно те са гръбнакът на българската и европейската икономики", коментира още той.