Изглежда изкуственият интелект може да не е толкова опасен, колкото си мислим.

На фона на предупрежденията за смущенията, които роботите и автоматизацията биха могли да нанесат на световната икономика, учените откриват, че новите технологии ще спомогнат за запазване на глобалния растеж. А причината е, че производителността и потреблението се покачват, разказва Bloomberg.

Така изкуственият интелект ще допринесе с до 15.7 трилиона долара за световната икономика до 2030 година, съобщава в свой доклад PwC. Сумата е повече от сегашното комбинирано производство на Китай и Индия.

Парите ще бъдат разделени между 6.6 трилиона долара от повишена производителност, тъй като предприятията автоматизират процесите си и увеличават работната си сила с нова технология. 9.1 трилиона долара ще бъдат добавени от страничните ефекти на потреблението, тъй като купувачите намират персонализирани и по-качествени стоки, сочи още докладът.

Дигиталното бъдеще поставя в риск работни места в Германия

Заплахата, която дебне работната сила в най-голямата европейска икономика

Работните места са поставени в риск

"Начинът на мислене днес е човек срещу машина", коментира Ананд Рао, изследовател в PwC. Бъдещето обаче е във връзката между тях.

Глобалният БВП, който възлиза на около 74 трилиона долара през 2015 г., ще бъде с 14% по-висок през 2030 г. в резултат на изкуствения интелект според прогнозите на PwC.