Германският индустриален двигател може да се нарече уязвимата точка в икономиката на страната, когато става дума за интегриране на цифровите технологии в основните работни процеси.

Дигитализацията създава по-голяма заплаха за работните места в най-голямата европейска икономика, отколкото при икономики, базирани на услуги като Франция и САЩ, твърди Ахим Уамбах, който е ръководител на Центъра за европейски икономически изследвания в Манхайм.

Правителството може да направи много, за да защити икономическата способност на страната чрез стъпки за стимулиране на технологичното ноу-хау и инфраструктура за противодействие на риска, заяви експертът в интервю за Bloomberg.

Снимка 294108

Източник: Bloomberg

"Преди десет години бяхме критикувани за нашия силен промишлен фокус, защото икономиките на индустриалните държави се придвижват повече към услугите. Сега се радваме на силата на нашата икономика, но това е и зоната, която е по-силно засегната от цифровизацията", коментира Уамбах.

Германските малки и средни предприятия са помогнали на икономиката на страната да надмине останалите европейски страни, а Германия може да се похвали с рекордно ниска безработица.

"Има причини да се подкрепя научноизследователската и развойна дейност чрез данъчни стимули - това би било работа за следващото правителство, тъй като много страни са по-активни от Германия в тази област", допълни експертът.

И все пак много от фирмите смятат, че липсата на технологични умения затруднява иновациите, добавяйки акцент към предизвикателствата, пред които е изправена страната.