Износът на България за страните от Балканския полуостров е достигнал 6,9 милиарда евро или над 13,4 милиарда лева през миналата година. Това потвърди зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на конференцията "Конфиндустрия Източна Европа - двигател на развитие".

"Около една четвърт от общия ни стокообмен е със съседните ни страни. Затова е важно да говорим повече за икономическото сближаване в региона и да го използваме като основа за задълбочаване на партньорството и в други области", коментира той.

По оценката на Манолев в последно време се забелязва по-голям интерес на българските компании към възможностите за развиване на дейност в региона. Това включва търсенето на алтернативи за отваряне на офиси, производствени бази, участие в инфраструктурни проекти и други.

"Балканите имат огромен икономически потенциал, а темата за тяхната интеграция е сред основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС", коментира зам.- министърът.

Според Манолев приоритет на страната ни е да се развива като привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции. Той смята, че в тази посока подкрепа биха оказали намаляването на административната тежест, стимулирането и облекченията за инвестиционни проекти, развитието на индустриалните зони и други.