Износът на Япония регистрира спад за десети пореден месец към края на месец септември, съобщава Associated Press. Това идва на фона на слабото търсене от държави като Китай, Южна Корея и други азиатски пазари.

Според данните задълбочаващото се търговско напрежение между САЩ и Китай рефлектира негативно върху търговията на Япония. За лошите резултати несъмнено допринася и дипломатическата криза с Южна Корея, която също се разраства.

Министерството на финансите информира, че търговският дефицит през месец септември възлиза на 1,1 милиарда долара.

Износът и инфлацията в Япония с нови дъна през август

Износът и инфлацията в Япония с нови дъна през август

Очаква се Bank of Japan да увеличи количествените улеснения през следващата седмица

Износът на страната е спаднал с 5,2% спрямо същия месец на 2018 година на фона на по-малките доставки на техника и авточасти. Вносът на страната е спаднал с 1,5%.

Спрямо година по-рано износът само към САЩ е спаднал с близо 8%, докато вносът е намалял с 12%.

Търговският дефицит е отражение на продължаващите проблеми в силните азиатски пазари, тълкува икономистът от HIS Markit Харуми Тагучи.

"Отшумяха рисковете, че износът ще намалее драстично, но ще трябва време, преди износът да може да се възстанови значително", посочи анализаторът.

По думите му търговската война между САЩ и Китай се усеща в целия регион, допринасяйки за по-лоши резултати на производителите в разширени вериги за доставки. Спорът с Южна Кория пък добавя допълнително несигурност.

Как правителствените стимули доведоха до стагнация в Япония

Как правителствените стимули доведоха до стагнация в Япония

Продуктивността и пенсиите в икономиката се понижиха, тъй като не беше позволено на кризата да ликвидира неправилните инвестиции, смята икономист