Панел от експерти, интервюирани от Reuters, очаква данните за експорта на Япония да покажат най-слабото си представяне за последните три години, като според тях основната причина за това са негативните странични ефекти от търговската война между САЩ и Китай, предаде медията.

Прогнозата е, че експортът през миналия месец е спаднал с почти 11% в сравнение с август 2018 г., като по този начин все пак не се достига сривът от 14%, достигнат през юли 2016 г. Същевременно през юли 2019 г. износът се сви с 1,5% на годишна основа. Ако очакванията на експертите се потвърдят, август ще се превърне в деветия пореден месец на контракция на износа на Япония, като тя започна още в края на миналата година.

Износът и индексът на потребителските цени не са единствените индикатори, които търпят спад, като според прогнозата на икономистите вносът в Япония също ще е отбелязал понижение през предишния месец - с 11,2% на годишна основа. Ако прогнозата се сбъдне, търговският дефицит на страната ще се увеличи до 3,3 млрд. долара (355,9 млрд. йени) през август. Ревизираната прогноза за юли отчете търговски дефицит от 250,7 млрд. йени.

Очакванията на икономистите са, че и основният индекс на потребителските цени ще е отчел слабо нарастване през август, вероятно от 0,5% на годишна основа. Ако прогнозата се сбъдне, това ще е най-слабото покачване на инфлацията от юли 2017 г. насам. През юли индексът на потребителските цени регистрира растеж от 0,6% спрямо юли 2018 г. Според прогнозите понижаващите цени на петролните продукти ще продължи да оказва натиск върху инфлацията в страната, което от своя страна вероятно ще подтикне Bank of Japan да увеличи политиките си за количествени улеснения по време на срещата на управителния си борд, която ще се проведе през следващата седмица.