Прогнозата е, че когато американското бюро по труда оповести общият брой нови безработни за последните шест седмици утре, той ще надхвърли 30 млн. души. Това е почти двойно повече, отколкото е размерът на въоръжените сили на САЩ през Втората световна война например.

Но изследване, проведено от левият Economic Policy Institute в САЩ показва, че действителният брой на новите безработни може да е два пъти по-висок, предаде Zero Hedge. Анализът на организацията е обхванал почти 25 хил. възрастни интернет потребители и е проведен в периода между 13 и 24 април и открива, че голям брой от хората или не са успели да се регистрират като безработни, или не са опитали.

В първата категория попадат между 30 и 40% от новите безработни, а около 20% от тях не са положили усилия да подадат заявленията си. По официални данни до момента молбите за обезщетения за безработица, подадени през последния месец и половина, са почти 27 млн.

Защо безработицата днес е по-тежка, отколкото през Голямата депресия?

Защо безработицата днес е по-тежка, отколкото през Голямата депресия?

Има статистически и емпирични причини, смята икономистът Робърт Мърфи

Ако данните на Economic Policiy Institute са верни, това означава, че реалният брой новоосвободени от работа е между 36,5 и 41 млн. души. "Изследването ни потвърждава докладите, които получаваме, че много хора имат затруднения да подадат молбите за обезщетенията, които им се полагат и от които се нуждаят", каза ръководителят на доклада Бен Зиперър.

Често причините за това са логистични. От една страна, служителите на бюрата по труда не сварват да обработят всички заявки и такива не могат да се подават по телефона, от друга, сайтовете на ведомствата често падат заради изключително високия трафик към тях.

В някои случаи това довежда до чакане за приемане на молбата за обезщетение от над две седмици, включително и в случаите, при които те се подава онлайн. Заради това чакане, а и заради необходимия процес, 1,9% от респондентите са посочили, че не са пробвали да се регистрират като безработни, защото намират необходимите усилия за "твърде трудни".

Същевременно броят на работещите в бюрата по труда е с една трета по-нисък от този по време на Голямата рецесия, като днес там заетите са малко над 26 хил. души.