Американски компании, които напуснаха Русия заради конфликта в Украйна, търсят начин да търгуват "под прикритие" с Русия - през Турция. Това пише турското издание Yeni Safak, позовавайки се на източници в турските бизнес среди.

Според тях, много американски компании, които искат да заобиколят антируските санкции, предлагат на турски компании да водят съвместен бизнес в замяна на определена комисионна. Източници на изданието обясняват, че през последните месеци броят на подобни предложения от компании от САЩ се е увеличил.

Изданието, цитирано от Лента.ру, отбелязва, че сега американски компании извършват своя търговски бизнес по маршрута Русия-Турция-Дубай-САЩ, купувайки стоки от Русия. За да направят това, те са привлекли своите дъщерни дружества, намиращи се в свободните зони за търговия на Дубай.

Чрез посочените "маневри", целта на въпросните американски компании е да покрият загубите си от изтеглянето от Русия.

Русия намери нов начин тайно да продава петрол на Западните страни

Русия намери нов начин тайно да продава петрол на Западните страни

Каква е схемата

Сред основните стоки, които американските компании искат да купуват от Русия сега, са нефтохимически продукти, минерални горива, благородни метали и скъпоценни камъни, зърно, желязо и стомана, изкуствени торове, химикали, риба, алкохолни напитки и др. Отбелязва се, че след налагането на санкции спрямо Русия, хиляди западни компании се оказаха в трудна ситуация.

Турският вестник припомня, че посланикът на САЩ в Анкара Джеф Флейк е споменал, че около 5000 американски компании, които се готвят да напуснат Русия, са посочили като място за преместване Турция. Тези компании от САЩ "се възползват от "топлите" контакти на Турция с Русия и възнамеряват да имат изгода от ефективните логистични възможности на турските компании в региона", пише изданието.

По-рано The Wall Street Journal писа, че САЩ засилват натиска върху Турция, предупреждавайки компаниите да не си сътрудничат с руски физически и юридически лица, които са под санкции. А първият зам.-министър на финансите на САЩ Адевале Адейемо заплаши турски компании с проблеми, отбелязвайки, че те рискуват да попаднат под ограничения от САЩ.

В Германия констатираха провал на санкциите спрямо Русия, поне досега

В Германия констатираха провал на санкциите спрямо Русия, поне досега

Какво показват данните за търговията между двете страни за полугодието