Надеждите на Германия за ефективност на санкциите, наложени на Русия заради ситуацията в Украйна, бяха "попарени". Това, както пише германският в-к Welt, се доказва от показателите за външната търговия на Германия с Руската федерация - които показатели продължават да растат, въпреки ембаргото на ЕС върху въглища, злато, стомана и водка.

Изданието, позовавайки се на статия във в-к Süddeutsche Zeitung, отбелязва, че целта на санкциите на Западните страни спрямо Русия е била "не да поставят на колене руския президент Владимир Путин, а да изпратят сигнал".

Според Welt обаче, Русия едва ли ще се вслуша в такъв "сигнал". В същото време вестникът припомня, че "ЕС ограничи или обяви ограничения върху вноса на много стоки от Русия: от въглища, стомана, дървен материал и цимент, до риба, спиртни напитки и злато".

Германия преосмисля позицията си за ядрените централи: Последните 3 съоръжения може да продължат работа

Германия преосмисля позицията си за ядрените централи: Последните 3 съоръжения може да продължат работа

Тя разчита на природен газ от Русия, който представлява 35% от вноса на гориво в страната

Но всички тези ограничения очевидно се компенсират - поне в случая с Германия - от процъфтяващия бизнес с руския природен газ, отбелязва Welt. Намаляването на доставките на газ от Русия, се казва в статията цитирана от ТАСС, е компенсирано дори в повече, от много високия ръст на цените на синьото гориво.

По данни на Федералната статистическа служба на Германия, само за юни руският газ е струвал на Германия 3,5 милиарда евро. Тази сума спрямо май нараства с 5%, а спрямо юни миналата година има скок с 39%. А за цялата първа половина на годината, приходите на Русия от търговията с Германия възлизат общо на 22,6 милиарда евро, което е повече дори от рекордната досега 2012 година. Посочената сума на приходите е с поне 52% повече от 2021 г., подчертава Welt.

По този начин, приходите на Русия от износ за Германия - чисто математически погледнато - покриват голяма част от военните разходи на Москва в Украйна. И въпреки намалението на физическия внос на руски газ в Германия с 30%, целта на санкциите не е постигната.

Германия е на прага на рецесия

Най-голямата икономика в Европа е на прага на рецесия

Заради заплахата от недостиг на газ и високите цени на енергията