Русия намери нов начин тайно да продава петрол на Западните страни, които се отказаха да го купуват директно след началото на конфликта в Украйна. Руски танкери са започнали да превозват гориво до египетското пристанище Ел Хамра, където по-късно то може да бъде смесено с петрол с местен произход. Това пише Bloomberg, позовавайки се на данни за движението на танкери.

По информация на агенцията, например на 24 юли в Ел Хамра са били доставени около 700 000 барела руски петрол. По-късно, друг кораб е взел партида нефт от пристанището, която може да е била от изцяло руски нефт или частично да включва петрол от Русия.

При пристигането на руския танкер, вторият кораб вече от няколко дни е бил в пристанището и се е отдалечил от кея, за да позволи на танкера с руски петрол да акостира. Когато вторият кораб е напуснал Ел Хамра на 28 юли, той е бил почти напълно натоварен.

Превозът на руски нефт с танкери стана много доходно занимание, кой го извършва

Превозът на руски нефт с танкери стана много доходно занимание, кой го извършва

Тарифата за превоз се е утроила

Терминалът на пристанището Ел Хамра разполага с шест резервоара за съхранение, които могат да поберат 1,5 милиона барела суров петрол. Съоръжението е построено за претоварване на суров петрол, който се добива в западната пустиня на Египет - така че петролът от Русия би могъл да се смеси с местен нефт, обяснява Bloomberg.

Въпреки че европейските страни вече отказват да купуват руски петрол поради неговата "токсичност", лидерите на ЕС успяха да се споразумеят за официална забрана на вноса едва в края на май.

Европа реши да наложи частично ембарго (забрана) на руския петрол, което ще засегне две трети от руския нефт, превозван по море. Износът по тръбопроводи няма да бъде засегнат от мярката. Забраната ще влезе в сила в края на 2022 година.

Как руските танкери (ще) "заобикалят" петролното ембарго

Как руските танкери (ще) "заобикалят" петролното ембарго

Транспортирането на руски петрол се е превърнало в "много, много печеливш" бизнес, според експерт