Политическата несигурност, причинена от напускането на Европейския съюз започва да се усеща от производителите в Обединеното кралство, показват нови изследвания, цитирани от британските медии. Производителите в страната виждат зависимостта си от ЕС вследствие на драстичен спад на експортния пазар.

Ново проучване на консултантската фирма BDO LLP показва, че само за фирми от Шотландия делът на износа за ЕС се е увеличил леко през миналата година. Търговията с ЕС се подобрява леко през лятото, но според данните за търговията за първите три месеца на годината - износът е бил с цели 27% под същия период година по-рано.

Брюксел: Великобритания трябва да плати €47,5 милиарда заради Brexit

Брюксел: Великобритания трябва да плати €47,5 милиарда заради Brexit

В Лондон не са съгласни със сумата

Това доказва, че много компании вече са избрали да не доставят британска стока до ЕС или че клиентите от ЕС се отказват все повече от базирани във Великобритания фирми. Въвеждането на нови митнически процедури с Евросъюза, в допълнение към натиска върху логистичния сектор е една от основните причини за това, пишат анализаторите в доклада.

"Ясно е, че още преди окончателното ни напускане на ЕС политическата несигурност удари износа за Европа. ЕС обаче трябва да остане нашият най-голям търговски партньор поради чисто географски причини", коментира икономистът Стивън Пипсън.

Великобритания обмисля да наложи данък върху продажбите на захар и сол

Великобритания обмисля да наложи данък върху продажбите на захар и сол

Препоръката е за такса от 3 паунда за килограм захар и 6 паунда за килограм сол

Според него за Великобритания е "жизнено важно" да постигне облекчени митнически процедури с ЕС. В противен случай британската икономика просто няма да оцелее.