Обединеното кралство обмисля да наложи данък върху продажбите на захар и сол. Според властите лошите хранителни навици оказват влияние върху икономиката и здравето на хората. Това гласи изготвена от правителството национална стратегия, предава Bloomberg.

Идеята е част част от приходите да се използват за осигуряване на безплатното хранене в училище.

Препоръката в стратегията е за такса от 3 паунда за килограм захар и 6 паунда за килограм сол, продавана на едро за производство на храна, ресторанти и кетъринг. Според изчисления това би набрало до 3,4 млрд. паунда годишно.

Някои от критиките гласят, че новите правила ще ударят най-силно най-бедните потребители. Други експерти обаче вярват, че данъкът ще стимулира производителите да намалят нивата на сол и захар в готовите храни.

"Начинът, по който произвеждаме храна нанася вреди не само на околната среда, но и на телата ни. Covid-19 показа реалността, такава, каквато е. Високият ни процент на затлъстяване е основен фактор за трагично високата смъртност във Великобритания", казва Хенри Димбълби от Националната здравна служба на страната.

Потреблението на месо и преработена храна в Обединеното кралство трябва да намалее с близо една трета, а приемът на плодове и зеленчуци ще се увеличи с 30% до 2032 г.