Влошаването на отношенията между САЩ и Венецуела са една от важните и големи теми на семицата. Въпреки нападките от страна на властите в двете страни, те все още имат една сериозна връзка - петролът.

Щатите са най-големият потребител на суровината, изнасяна от Венецуела. За тях се доставят 39% от общия експорт. В същото време през октомври миналата година Венецуела е четвъртият най-голям източник на вносен петрол за Америка.

На фона на задълбочилия се конфликт между Вашингтон и Каракас, източници на CNN Business твърдят, че Тръмп готви въвеждането на санкции срещу Венецуела и конкретно на такива върху вноса на петрол.

Подобно действие би било тежък удар върху сриващата се венецуелска икономика, но ще имат и ефект върху тази на Щатите.

Венецуела разчита на черното злато за 90% от приходите си. Извън САЩ другите най-големи клиенти на страната са Китай и Индия. От тях обаче Каракас не получава приходи, тъй като чрез доставяния петрол се изплащат дълговете на латиноамериканската държава към Пекин и Делхи.

От друга гледна точка спирането на доставките от южноамериканската държава ще повиши цените и ще притисне в ъгъла американските рафинерии, които получават стотици и дори хиляди барели от Венецуела всеки ден.

"Щатите биха натоварили своята икономика, ако въведат подобни санкции", казва Мат Смит, който е директор в анализаторската фирма ClipperData.

"Има много съмнения на пазара, че е възможно Тръмп да въведе санкции върху петрола", предупреждава енергийният експерт Джо МакМонигъл. Той обаче вярва, че е възможно държавният глава да пристъпи към подобно решение.