Страните в Латинска Америка са измъчвани от неволи - някои страдат от криза, други са изпаднали в рецесия. Но на този фон една страна на континента бележи възход.

Перу е най-бързо развиващата се страна в Латинска Америка в момента.

Новият държавен глава на страната Педро Пабло Кучински спечели изборите през юни и има рейтинг на одобрение с 55 процента.

Добри новини за страната дойдоха и след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Неговите предложения, свързани с пътищата през Америка, рязко оскъпиха цената на медта, която от началото на ноември скочи с 14 процента, пише CNN Money. Същевременно Перу е един от най-големите износители на ковкия метал.

Експортът на страната е стимулиран и от доставки на злато и петрол. А цената и на двата продукта се вдигна през тази година след големите спадове през изминалата 2015 г.

Китайски фирми пък инвестирали 18 милиарда долара в Перу през последното десетилетие. Сумата наброява повече пари, отколкото втората икономика в света е дала на Колумбия, Чили и Еквадор за същия период според проследяващия китайските финанси институт American Enterprise.

Възходът на Перу стои в рязък контраст с нейните съседки в Латинска Америка. Венецуела страда от дълбока хуманитарна криза, а Бразилия е в разгара на най-тежката си рецесия от десетилетия насам.

Мексико е изправена пред заплахата от въвеждане на високи тарифи за износа към САЩ. Аржентина също е в рецесия, докато Чили и Колумбия се борят с нисък ръст на икономиката.

Все пак и Перу има своите проблеми. Например процентът на бедност в страната е висок, а спадът в цените на суровините също се отрази зле върху финансите на държавата.