Икономиката на Шотландия се забавя рязко през миналата година, изоставайки от останалата част от Обединеното кралство с най-голям темп на спад в рамките на шест години.

Това сочат официални данни, публикувани в сряда - само дни, след като шотландският лидер Никола Стърджън призова за повторно гласуване за независимост, пише Reuters.

През 2014 година шотландците гласуваха да останат част от Обединеното кралство, но Стърджън заяви миналата седмица, че трябва да има нов референдум в рамките на следващите две години, въпреки че Великобритания планира да напусне Европейския съюз.

Икономическият растеж в Шотландия пада до 0.4 на сто през миналата година от 2.1 процента през 2015-а. Това отчита и най-резкият спад от 2009 година насам, което е в ярък контраст с Обединеното кралство като цяло, където икономиката е нараснала с 1.8 на сто.

Разликата между растежа във Великобритания и Шотландия в момента показва най-големите стойности от 2010 година досега.

Растежът в страната е слаб дори и преди гласуването за Brexit през юни. Като цяло икономиката не се разшири значително през първите три месеца на миналата година, преди да отчете скок от 0.1 процент през всяко от следващите две тримесечия. След това обаче БВП на Шотландия отново се сви през последните три месеца на 2016-а.

Сред факторите за спада са намаляващото доверие на потребителите, както и ефектът от по-слабата петролна индустрия, смятат експерти.