Случаите на Covid-19 се увеличават драстично в някои части от Южна Америка. И все пак някои страни на континента облекчават въведените ограничения и умерено възобновяват икономиките си. Други запазват строгите мерки, след като случаите продължават да растат, пише CNN.

Във вторник директорът на СЗО за Америка - д-р Кариса Етиен - предупреди за рязко покачване на епидемиологичните криви в региона и призова правителствата да не се разхлабват прекалено бързо мерките за блокиране, като в противен случай биха рискували възобновяване на огнищата.

Ето и поглед към ограниченията и намеренията на правителствата за разхлабването им в най-големите икономики на континента.

Блокирането продължава

В Аржентина въведените от правителството мерки за блокиране продължават поне до 7 юни.

В Чили основните градове остават под карантина. Но трябва да се има предвид и че Чили никога не е декларирала пълна карантина.

Куба, Салвадор, Хаити и Никарагуа също към момента не са обяви намерения за разхлабването на въведените мерки за ограничаването на разпространението на заразата.

Коронакризата е най-тежката от Голямата депресия. Но далеч няма да бъде толкова страшна

Коронакризата е най-тежката от Голямата депресия. Но далеч няма да бъде толкова страшна

Разликата между двата периода

Облекчаване на мерките

Някои райони в Боливия започнаха "динамична карантина" в понеделник, която позволи на гражданите да излизат близо до домовете си за определено време през делничните и почивни дни.

Промишлеността, селското стопанство, минната индустрия и строителството в страната вече могат да възобновят дейността си, а вътрешните полети предстои да бъдат възобновени на 3 юни.

В Бразилия, която е силно засегната от огнищата на новия коронавирус, отделни области започнаха отново да отварят несъществени бизнеси и дейности като автомобилни дилъри, магазини за мебели и други.

В щата Сао Пауло търговските центрове, офисите и компаниите за недвижими имоти отвориха отново в понеделник. Карантината в едноименния и най-голям град в страната обаче е удължена до 15 юни.

В щата Рио де Жанейро днес бяха премахнати някои ограничения, които позволиха на хората да тренират по парковете и улиците. Разрешено е и плуването в океана.

Салвадор, Ресифе, Форталеза и Манаус също премахнаха частично ограниченията.

В Колумбия дейностите постепенно се възобновяват. От понеделник отвориха врати фризьорските салони, търговските центрове, музеите, библиотеките и офисите за недвижими имоти. Властите разрешиха също така хората да спортуват навън, но ограничено. Хората над 70 години и децата над 6-годишна възраст могат да го правят три пъти седмично, по 30 минути на ден, а възрастните - между 18 и 69 години - могат да спортуват на открито по два часа всеки ден.

Коста Рика влезе във фаза 2 на процедурите по възобновяване на икономиката в понеделник. Страната позволи на националните паркове, музеи и ресторанти да работят с капацитет до 50%. Хотелите също могат да отворят врати, отново с до 50% капацитет.

В Доминиканската република отварянето на бизнеса ще започне тази сряда. Малките компании ще могат да възобновят работата си, а големите фирми ще трябва да работят с ограничения в персонала до 50%. Отварят се и търговските центрове.

Еквадор - летищата в Кито и Гуаякил възобновяват местни и международни полети, но само на 30% от редовната честота. Правителството намали броя на поръчаните часове за престой в дома, като използването на маски на открито остава задължително. Ресторантите ще могат да отворят отново в повечето градове с до 30% от максималния си капацитет.

Гватемала - страната започва фаза 1 от възобновяването си, като позволява на хората да излизат навън за период от 13 часа на ден.

Мексико - като част от новите мерки за възобновяване на бизнеса, този понеделник някои от индустриите в страната започнаха работа. Това са минната индустрия, строителството, производството на авточасти и туризма.

Коронавирусът ли ще е последният пирон в ковчега на кеша?

Коронавирусът ли ще е последният пирон в ковчега на кеша?

Вирусът кара много потребители, дори и в Германия, да преосмислят как плащат

В понеделник Панама навлезе във фаза 2 на "новата си нормалност". Общественото строителство и минното дело могат да възобновят дейност, а църквите, спортните и социалните зони могат да се отворят отново с максимална заетост от 25%.

Парагвай - страната остава във фаза 2 на разхлабването на мерките до 11 юни. Гражданското строителство и корпоративните офиси вече възобновиха дейността си. Културните и спортните събития са възобновени, но без публика, а някои магазини също са отворени.

Перу тепърва навлиза във фаза 2 на мерките за възобновяване, като позволява на фризьори, магазини за дрехи, обувки и книги да се отворят отново.

Страната позволи отново дейност да възобновят и зъболекарите, клиниките, ветеринарните услуги, доставката на храна и ИТ компаниите

Уругвай, която започна облекчаване на ограниченията в началото на май, получи висока оценка за стратегията си за превенция на вируса заради ниския брой случаи. В понеделник поне 403 училища възобновиха своята дейност, в допълнение към специалните училища и университетите, освен в столицата Монтевидео.

Във Венецуела правителството обяви "гъвкавост" на ограничителните мерки за пет дни, които бяха последвани от нова 10-дневна карантина. Някои от общините, граничещи с Колумбия и Бразилия, не бяха включени в този списък.

По време на това петдневно възобновяване банките, лекарските кабинети, зъболекарите, строителният сектор и други фирми можеха да възобновят дейността си през определено време от деня.