Обемът на китайско-украинската търговия през периодаз януари-август 2023 г. е намалял като цяло с 19,5% на годишна база и възлиза на около 4,86 млрд. долара. Това показват данните на Държавния технически университет на Китай, съобщи ТАСС.

В същото време, за осемте месеца на годината износът от Китай за Украйна е намалял с 34%, до 1,67 милиарда долара. Това означава на практика, че намалението на общия товарооборот между двете страни през тази година, става основно заради значително свиване на износа от Китай.

Освен това, след началото на военните действия в Украйна, Китай (почти) не доставя безпилотни летателни апарати (дронове) на Украйна. Това показват данните от Главното митническо управление на Китай.

Според информация от онлайн системата на ведомството, от март до декември 2022 г. китайски компании не са доставили на украинската страна нито един дрон. А през първите 8 месеца на тази година (януари - август), от Китай за Украйна са изнесени само пет дрона.

В същото време, както показва статистиката на китайските митници, непосредствено преди началото на военните действия, т.е. през януари - февруари 2022 г., Украйна е закупила от Китай около 530 дрона, за общо 904 хил. долара. Интересен факт е, че преди това Китай изобщо не е продавал дронове на украински купувачи.

Индия забрани внос на компоненти за бойни дронове от Китай, опасява се за сигурността си

Между 2 страни от БРИКС: Едната забрани внос на компоненти за бойни дронове от другата, опасява се за сигурността си

Това може да доведе до поскъпването им с 50%