Европа беше много по-приветлива към украинците, отколкото към търсещите убежище и по-добър живот от Близкия изток, Африка и Афганистан. През октомври 2022 г. Организацията на обединените нации преброи 7,6 милиона украински бежанци в цяла Европа, включително 2,85 милиона в Русия. Повечето бежанци в момента се намират в по-богатите страни от ЕС, след като първо са преминали в съседна Полша (5,4 милиона), Унгария (1,2 милиона), Румъния (1 милион), Словакия (690 000) и Молдова (573 000). Таблицата показва първите десет страни домакини. 

Снимка 594366

Източник: UNHCR, 4 октомври 2022 година

Според изчисленията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие общо 1,2 милиона украински бежанци ще се влеят към европейската работна сила, главно в сферата на услугите. Какво означава това за двете държави, в които живеят най-много украински бежанци, според изследванията на Институтът Брукингс? 

В Германия 350 000 украински бежанци са регистрирани като търсещи работа. С 900 000 свободни работни места, проучвания показват, че до 50 процента от украинците вече са намерили работа. Оказва се обаче, че съответствието между нивата на умения и изискванията на работните места е проблематично. Основната бариера е владеенето на немски език. Работодателите също така търсят дългосрочни ангажименти. Повечето работни места са в транспорта и логистиката, продажбите, услугите и здравеопазването. Много от тези работни места обаче все още изискват професионално сертифициране. Грижата за възрастни хора е леснодостъпна опция, но заплащането е ниско, а условията на труд взискателни.

Километрични опашки по границите: Ето колко струва на бизнеса Шенгенското пространство

Километрични опашки по границите: Ето колко струва на бизнеса Шенгенското пространство

Надути разходи за заплати, гориво и неустойки правят транспорта неефективен

Коефициентът на безработица в Полша от 2,7 процента означава, че украинците са добре дошли предвид застаряващото население и недостига на работна ръка - често срещани проблеми в целия ЕС. И тук обаче езикът е предизвикателство, както и намирането на съответствие между уменията и работните места.

Към август 2022 г. 100 000 украинци са били наети в Чехия и 20 000 в Италия.

Важен фактор се оказва изселването от Европа към Украйна. Тук става въпрос за предимно мъже, работещи украинци, които се запътиха към дома, за да се бият и да помогнат на семействата си. Над 150 000, установени в Полша украинци са напуснали страната от началото на войната. По-голямата част от тези хора са работили в промишлеността и те не могат веднага да бъдат заменени от украински бежанци, които са предимно жени.

"Куфарна" търговия в Истанбул: украинци и руснаци пазаруват с видео разговори, българите - на място

"Куфарна" търговия в Истанбул: украинци и руснаци пазаруват с видео разговори, българите - на място

Очаква се обемът на бизнеса да бъде около $3 милиарда тази година

В България украинците с познания по английски и други европейски езици намират лесно по-добре платена работа през платформите с обяви за работа. Става въпрос за позиции основно в IT и аутсорсинг индустриите. Но не само - международна логистична компания, работеща в Украйна е отворила свободни позиции за хората, които са били принудени да напуснат Украйна и в момента се намират в София. Сред задължителните изисквания и в този случай е владеене на английски език. Проверка на money.bg показа, че броят на обявите, които не изискват от украинците да говорят български или английски е много малък. Търговски оператор с руски език в кол център може да очаква заплата между 710 лева и 1400 лева. А ръководител продажби на недвижими имоти с руски език - между 2000 и 3500 лева.

Сред предлаганите работни места за украинци, в които не е уточнено изискване за език има такива в куриерски фирми. В тях бежанците могат да получават месечно между 1800 и 2000 лева като офис сътрудници и до 6200 лева като международни шофьори. Има обяви и за готвачи, които получават между 2000 и 3000 лева, а също и за складови работници със заплата около 1600 лева.