Въвеждането на мита върху петрола от Русия от Западните страни ще доведе до факта, че купувачите ще се наложи да плащат повече или да търсят други източници на доставки на нефт, заяви прес-секретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

Така той коментира съобщението на Ройтерс от вчера, че Вашингтон възнамерява да предложи на Европа да наложи мита върху руския петрол, което би било по-бърза алтернатива на санкции от пряко налагане на ембарго върху вноса на "черно злато" от Русия.

Песков отбеляза, че въвеждането на подобни мита е въпрос на икономическа целесъобразност. "Купувачите на петрол ще се наложи да плащат повече или да търсят алтернативни източници", каза Песков.

САЩ ще предложат на Европа да не налага ембарго на руския петрол

САЩ ще предложат на Европа да не налага ембарго на руския петрол

Предлага се по-лек вариант на петролни санкции

Междувременно стана известно, че Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония планира да проведе на 10 юни пореден търг за продажба на петрол от държавните резерви, съобщи Bloomberg.

Както се отбелязва в съобщението, победителят в търга ще може да получи петрола след 20 юли.

Японският премиер Фумио Кишида каза по-рано, че Токио ще пусне за продажба на пазара от своите резерви общо 15 милиона барела петрол, от които 6 милиона ще бъдат от търговски резерви, а 9 милиона барела петрол - от държавния резерв. До момента Япония е провела три такива търга.