Камарата на представителите, която е под контрола на Демократическата партия, одобри нови 740 млрд. долара за отбрана, след като вчера прие своята версия на National Defense Authorization Act (Закона за управлението на националната отбрана), предаде Reuters. Президентът на страната Доналд Тръмп обаче оповести, че ще наложи вето заради премахването на имената на представители на Конфедерацията от военните обекти в страната.

Сред базите, чиито имена може да се променят, са Форт Браг и Форт Бенинг, които са кръстени на войници от Конфедерацията, воювали срещу Севера в гражданската война в страната преди 155 години. Имената и паметниците на робовладелци в страната също са обект на атаки, дори и в случаите, когато индивидите, които представляват, са се борили активно срещу робството.

Тръмп: Германия дължи на НАТО $1 трилион

Тръмп: Германия дължи на НАТО $1 трилион

Според него САЩ защитава Европа, но Старият континент получава „неимоверни“ предимства от търговията между двете

"Параграф 2829 е част от продължаващите опити да се изтрият от историята на нацията имената на онези, които не покриват постоянно променящите се критерии за правилно поведение", посочват от Белия дом. В изявлението от там се акцентира и върху извършването на "левичарска културна революция" от Демократите.

Но това не са единствените части от закона, които не се нравят на Тръмп. Сред приетите текстове има таван на средствата, които могат да се използват за войната в Афганистан, както и ограничения на президента при използването на националната гвардия за вътрешни въпроси.

Причината за последното е, че щатските власти в някои места бяха против изпращането на гвардията по време на обявените като антирасистки протести след смъртта на Джордж Флойд.

Тръмп: Китай ще плати репарации от $160 милиарда на САЩ заради коронавируса

Тръмп: Китай ще плати репарации от $160 милиарда на САЩ заради коронавируса

Президентът на САЩ каза по време на пресконференция, че сериозно се разглеждат вариантите как да се случи това

В закона имаше и текст, забраняващ прехвърлянето на военна техника към полицията, но този текст беше отхвърлен от Сената. Все пак тези трансфери вече ще са малко по-добре контролирани.

Законът е особено важен за Пентагона, тъй като чрез него се одобрява финансиране както за закупуването на нова военна техника, така и за увеличаване на заплатите на военните.