Канадският министър-председател Джъстин Трюдо се опита да успокои инвеститорите от Уолстрийт, че ще остане предпазлив по отношение на разходите, докато се подготвя да вкара страната в още по-дълбок дефицит, дистанцирайки се от баща си Пиер, предаде Bloombеrg.

Премиерът на Канада заяви, че новото либерално правителство на страната не се опитва да наводни икономиката с пари в момента, посочвайки, че трябва да бъде отговорен и да държи бюджетния дефицит под контрол.

„Това, което се опитваме да направим, е не толкова да се стараем да възвърнем живота на икономиката, колкото да положим основите, фундаментите за по-добър растеж, по-добра производителност в дългосрочен план”, заяви Трюдо в интервю за Bloombеrg. „Това не е просто мигновен приток на пари”, добави той.

При първото си посещение в Ню Йорк, откакто встъпи в длъжност през октомври, Джъстин Трюдо се опитва да накара кредиторите на Канада да подкрепят плановете му да тласне икономиката с дефицитни разходи, за които някои икономисти прогнозират, че ще достигнат 150 милиарда канадски долара (115 милиарда щатски долара) през следващите пет години. За да успокои инвеститорите, Трюдо ги уверява, че парите ще бъдат похарчени добре.

Канадският премиер се дистанцира от растящите дългове и дефицити по време на петролната и инфлационната криза от 70-те години на миналия век при управлението на баща му. Пиер Трюдо докарал на страната общ дефицит, възлизащ на 187 милиарда канадски долара или 3,7 на сто от БВП между 1968 г. и 1984 г. – безпрецедентни за онова време нива. Това е над двойно повече от планирания дефицит на Канада за тази фискална година.

„Опитвайки се да съпоставя икономическите обстоятелства в глобален мащаб през 70-те години и това, през което минаваме в момента, сега е много различно. Подхождам към това с различна гледна точна от тази на баща ми”, увери Джъстин Трюдо.