Организацията по прехрана и земеделие (FAO) и Световната програма по прехраната (WFP) към ООН предупредиха за увеличаващия се брой на гладуващите хора в Афганистан. Данните сочат, че в момента 18,8 милиона души в тази страна гладуват, а се очаква до края на годината броят им да се увеличи до 22,8 милиона души. Сред тях има над 3 милиона деца под 5-годишна възраст. Всички тези хора имат спешна нужда от храна, питейна вода, медицинско обслужване и надежден подслон през зимата. Населението на Афганистан е общо 39 милиона души.

Никой не разполага с пари

Изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Дейвид Бийсли назова наскоро основните причини за тази хуманитарна катастрофа: рязко увеличените цени на горивата, хранителните продукти и торовете. Едновременно с това расте и бедността: "Почти никой в Афганистан вече не разполага с пари", казва за ДВ ръководителят на Индустриалната камара на провинция Херат Хамидулах Кадем. По думите му, само в промишлената зона на Херат 70 на сто от фирмите са фалирали, а търсенето е спаднало значително. Освен това покупателната способност се е свила драстично, а служителите в обществения сектор вече почти не получават заплати.

По-малките фирми, например тухларните или манифактурите за коприна, нямат никакви шансове да оцелеят. Броят на безработните расте ежедневно, а с това и делът на хората, които не могат да си осигурят ежедневната прехрана. "Много мои познати са принудени да продават покъщнината си, за да си купят храна", казва една активистка от женска правозащитна организация, пожелала анонимност. "Който може, напуска страната", добавя тя.

Паричните потоци от чужбина спряха

На този фон зачестяват съобщенията за отвличания или заложнически драми с бизнесмени и инвеститори. За два месеца повече от 40 собственици на магазини и предприемачи от различни части на Афганистан са били отвлечени, а някои от тях и убити, казва за ДВ икономическият експерт от Кабул Канян Алокозай.

По оценка на МВФ, през тази година икономиката на Афганистан ще се свие с до 30 процента. През 2020 г. БВП на страната достигна 20 милиарда щатски долара. По данни на Световната банка, от тях почти 43% са били парични средства, изпратени от чужбина. Преди талибаните да завземат властта, с тези средства са били покривани три четвърти от обществените разходи. След това обаче паричните потоци отвън спряха, а огромната част от валутните резерви на страната в чужбина бяха замразени.

Международната общност обеща на Афганистан помощи в размер на 1 милиард долара. Донорите обаче настояват средствата да се разпределят от организации, работещи на място, така че парите да стигнат до онези, които се нуждаят най-много от тях. Близо 90 милиона евро от обещаната от Германия хуманитарна помощ за общо 600 милиона евро ще бъдат прехвърлени на Световната програма по прехраната. Това обаче е само "капка в морето", отбелязват от организацията. За да се осигури прехраната на нуждаещите се, Афганистан би имал нужда от 220 милиона долара - и то всеки месец.

"За да се справим с проблемите, имаме нужда от достъп до замразените ни авоари в чужбина, както и от възможност за участие в международните разплащания", казва ръководителят на афганистанската Търговско-инвестиционна камара Мохамад Юнис Мохманд. Той твърди, че талибаните могат да предотвратят колапса на икономиката и да облекчат страданията на хората. Подготвяла се спешна програма за намаляване на безработицата и на глада в страната.

Пшеница или опиумен мак?

Говорителят на правителството Сабиулах Муджахид обяви, че хиляди безработни ще бъдат включени в мерки за заетост, а в замяна на това ще получават пшеница. Не е много ясно обаче откъде талибаните ще получат необходимите количества пшеница. Предишното правителство на страната, което избяга през юли заради настъплението на талибаните, беше обявило, че заради продължителните засушавания, страната ще трябва да внесе от чужбина 1/3 от годишните си потребности на пшеница.

Отглеждането на житни култури в самия Афганистан си остава непривлекателно, защото опиумният мак носи значително по-високи приходи. През три от последните четири години са регистрирани рекордни количества опиумен мак, добит в Афганистан. Това показват данните на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността. Също и през миналата пандемична година производството на опиумен мак се е увеличило с 37 процента.