Независимо от това, че общият обем на внос на въглища в Китай намаля, страната значително увеличи закупуването на руски въглища от май, по данни на S&P Global Market Intelligence. Това е така, основно защото Русия предлага много големи отстъпки в сравнение с преобладаващите международни цени на въглищата, пише CNBC.

Понастоящем основните износители на въглища за Китай са Индонезия, Русия и Монголия.

Доставките на руски въглища за Китай по море през първите 28 дни на юни са се увеличили с 55% до 6,2 милиона тона в сравнение със същия период на миналата година. А за май доставките по море на руски въглища за Китай също нараснаха - с 20% на годишна база до 5,5 милиона тона.

Но и в самия Китай добивът на въглища също се увеличава, което в известна степен обяснява намаления като цяло внос. Последните данни на Националната статистическа служба на Китай показват, че за първите 5 месеца добивът на въглища е нараснал с 10,4% на годишна база до 1,8 милиарда тона, а за същия период вносът е спаднал до около 96 милиона тона, което е с 13,6% по-малко на годишна база.

Въпреки намаленото търсене като цяло и увеличения добив на въглища в страата, от май 2022 г. Китай купува значително повече руски въглища.

Индия плати по необичаен начин за голяма доставка руски въглища

Индия плати по необичаен начин за голяма доставка руски въглища

Купувач е най-големият производител на цимент в страната

Това се дължи основно на (много) големите отстъпки за Китай при вноса на руски въглища.

Русия е сред най-големите износители на въглища в света. Но след началото на военната операция в Украйна, Русия трябваше да продава въглища на Китай с отстъпка, след като страни като Япония отказаха да внасят тази суровина от страната.

Индия също е от страните, които купуват от Русия големи количества въглища и други енергоносители, също с отстъпки в цените.

Тези две държави "нулираха" ефекта от енергийните санкции спрямо Русия

Тези две държави "нулираха" ефекта от енергийните санкции спрямо Русия

Китай и Индия рязко увеличиха вноса на руски енергоносители, какви са фактите