Най-големият производител на цимент в Индия, компаниятя UltraTech Cement, започна да плаща доставките на руски въглища в китайски юани, пише Ройтерс, позовавайки се на митническа документация.

UltraTech закупи от руската компания СУЕК 157 хил. тона въглища, които са натоварени на кораб в едно от далекоизточните пристанища. Според документ от 5 юни, товарът се оценява на повече от 172 милиона юана (около 26 милиона долара).

Според източници на агенцията, близки до сделката, продажбата е организирана от подразделението на СУЕК в Дубай. Същевременно вече и други индийски компании също поръчват руски въглища, разчитайки да плащат в юани.

Този метод на разплащания е необичаен и рядко се използва, но се очаква сега да започне да се използва по-често. Той може да предпази Москва от последици от финансовите санкции, както и да подкрепи усилията на Пекин за укрепване на международната роля на китайската валута.

"Това е важна стъпка. През 25-годишната си кариера никога не съм чувал индийска компания да плаща в юани при международната търговия. Това по същество е заобикаляне на плащанията в щатски долари", коментира търговец на валута от Сингапур.

Сделката сама по себе си илюстрира ангажимента на Индия да продължи да купува руски енергоносители, въпреки санкциите на Запада. В същото време, азиатската държава купува руските енергоносители със значителна отстъпка.

Индия увеличи 50 пъти вноса на руски петрол

Индия увеличи 50 пъти вноса на руски петрол

Русия стана напоследък вторият по големина доставчик на нефт за Индия