Неочаквано, за първи път от началото на 2014 година, Китай регистрира дефицит по външнотърговския си баланс За февруари търговското салдо е на минус с 9,15 милиарда долара, показват данните на Главното митническо управление на страната.

През януари тази година положителната стойност на търговския баланс на Китай се съкрати с 2,7% - до 354,53 млрд. юана ($51,37 млрд.).

Обемът на експорта през февруари е спаднал с 1,3% в сравнение със същия месец на миналата година. В същото време вносът е подскочил с цели 38,1 на сто.

Увеличаването на вноса с доста по-големи темпове от очакваното се обяснява донякъде със строителния бум в страната, изискваш големи количества желязна руда за металургията, други метали, петрол и други суровини.

Оптимистичният прочит на данните за скок на вноса показва надежди за възраждането на производствената активност в страната, чиято икономика е застрашената от забавяне на темпото.

Изпреварващият ръст на вноса пред износа на азиатската държава идва изненадващо и донякъде в отговор на обвиненията на Доналд Тръмп. Новият президент открито обвини Китай във валутни и други машинации, за да направи експорта си по-евтин и конкурентен, което води до огромни дефицити за САЩ от търговията между двете страни.

Търговският излишък на Китай спрямо САЩ е съкратил до $ 10.42 милиарда и е най-малък за същия месец от три години. Китайският износ за САЩ е спаднал с 4.2%, а вносът от САЩ е нараснал с 38%.

Анализаторите обаче очакват февруарските данни да не се повтарят и като цяло външната търговия на Китай ще бъде с положително салдо от порядъка на миналогодишния резултат - 3.4 трилиона юана.

Комбинираните резултати за първите два месеца на годината също говорят в тази посока - общ ръст на външната търговия с 13,3 процента спрямо миналата година. А това говори за реално подобряване на фундаменталната база на търсенето в страна и по света, коментират анализатори.