За първи път от декември 2022 г. китайските компании намалиха директните доставки на машини, механизми и оборудване, включително електрооборудване, за Русия, съобщава РБК.

През март 2024 г. е Китай намали директният износ за Русия на машини, оборудване (включително електрическо оборудване), механизми, техните части и аксесоари, показват данните на Главна митническа администрация на КНР. Китайският износ на такива стоки за Русия е намалял с 15% (до $2,9 млрд.) спрямо март 2023 г. За последен път преди това спад в тази продуктова категория е регистриран през декември 2022 г. - с 11% спрямо декември 2021 г.

Как Русия и Китай търгуват с мед, заобикаляйки данъци и санкции

Как Русия и Китай търгуват с мед, заобикаляйки данъци и санкции

Продажбите на нов метал, маскиран като скрап се виждат от несъответствие между китайските и руските митнически данни

Износът на автомобили, камиони, трактори и техните компоненти от Китай за Русия също намалява с почти 20% спрямо март 2023 г. и възлиза на 1,4 млрд. долара.

По-рано беше съобщено , че общият износ на стоки от Китай за Русия е намалял през март (на годишна база) за първи път от средата на 2022 г.: Bloomberg свърза това с нарастващите заплахи от санкции от Съединените щати, които преди това обещаха да наложат вторични санкции срещу чуждестранни банки и други финансови институции, участващи в транзакции, свързани с доставки за руската отбранителна промишленост.

През декември 2023 г. САЩ заплашиха да наложат вторични санкции срещу китайски банки и компании, които доставят стоки на Русия, по-специално машини с компютърно цифрово управление, полупроводникови материали, определени лагери и модерни оптични системи, припомня "Комерсанть".

Износът на Русия е спаднал с близо 30% през 2023-а

Износът на Русия е спаднал с близо 30% през 2023-а

Положителното салдо във външната търговия на страната е намаляло 2,4 пъти

Търговският стокооборот между Русия и Китай през 2023 г. достигна рекордните 240 милиарда долара. В началото на март китайските митници съобщиха, че през януари-февруари търговският оборот с Русия е нараснал с 9,3% и е възлязъл на 37,01 милиарда долара, пише Bloomberg въз основа на данни на китайските митници. Сега те отчитат, че износът на Китай за Русия през март е намалял с 16%,

По-рано "Комерсанть" писа, че участниците на транспортния пазар виждат сериозна заплаха в забавянето или спирането на трансграничните плащания, особено с основния търговски партньор - Китай. Парите отиват там с месеци и около половината от плащанията, според играчите, са отхвърлени.