Руската медна компания (RCC) и китайските фирми са избегнали данъци и са заобиколили западните санкции, търгувайки с нова медна тел, маскирана като скрап, пише Reuters, позовавайки са на източници, запознати с въпроса.

Медният продукт валцдрат (заготовка за валцоване на тел) е бил нарязан в отдалечения регион Синцзян-Уйгур от посредник, за да се направи трудно разграничаването му от скрап, което позволява както на износителите, така и на вносителите да печелят от разликите в тарифите, прилагани за скрап и нов метал, казват източниците на агенцията.

Руското експортно мито върху медни пръти беше 7% през декември, по-ниско от 10% налог върху скрап. Вносът на медни пръти в Китай се облага с 4% данък и няма мито върху вноса на скрап от Русия.

Златна помощ: Как Русия заобикаля санкциите срещу вноса на долари

Златна помощ: Как Русия заобикаля санкциите срещу вноса на долари

Bloomberg: редица руски банки обменят злато за долари и евро в ОАЕ и Турция

Продажбите на нов метал, маскиран като скрап, които започнаха през декември, се отразяват в несъответствие между китайските и руските данни.

Китайските митнически данни показват, че Китай е купил значително повече меден скрап от Русия от декември, докато руски данни, получени от Ройтерс от доставчик на търговски данни, показват, че количеството скрап, изнесено за най-големия търговски партньор на страната, е незначително.

Федералната митническа служба на Русия временно не предоставя данни за външната търговия през април 2022 г. малко след нахлуването в Украйна. Оттогава пазарът разчита на данни от търговски доставчици.

На въпрос за търговията с медни пръти на китайски фирми, RCC, която е обект на западни санкции, каза, че доставя продукти само на руски компании, без да коментира повече, пише Ройтерс.

Китай се превърна в основна дестинация за руските компании, които искат да изнасят стоките си, след като Съединените щати наложиха санкции на Русия за нейното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Маскирането

Раздробяването на новоизработен меден валцдрат е ефективен начин за прикриване на нов материал, който изглежда много различно на скрап.

Новите медни дълги и тънки пръти с висока чистота, използвани главно за направата на захранващи кабели, обикновено са навити на спирали за по-лесно транспортиране.

За разлика от това медният скрап е смес от проводници и тръби, които вече са били използвани. Те се нарязват на много малки парчета или се навиват и пресоват за транспортиране.

Освен финансовия стимул за избягване на данъци, нарязаният метал е по-труден за идентифициране и проследяване - което го прави по-лесен за продажба на китайски производители.

Цените на медта достигат нови върхове. Предстои ли дефицит?

Цените на медта достигат нови върхове. Предстои ли дефицит?

Недостигът на медна руда принуждава много топилни предприятия да спрат работа

Теоретично няма правни пречки, които да попречат на Китай да купува метал от руски фирми под западни санкции, но производителите все пак може да са предпазливи да не загубят експортен бизнес в полза на купувачи, които се опитват да избегнат предоставянето на каквито и да е средства на Русия.

Санкциите също могат да означават трудности при обработката на плащания и заемането на пари.

Миналия декември, според доставчик на търговски данни, китайските компании са направили общо пет покупки на продукти, етикетирани като "медна пръчка" от завода на RCC в района на Урал. Покупките, направени от базирана в Обединените арабски емирства организация, наречена Modern Commodity Trading DMCC, са генерирали приходи от приблизително 65 милиона долара.

Русия никога не е била основен продавач на скрап от мед за Китай.

От декември миналата година обаче вносът на меден скрап в Китай от Русия се е увеличил значително, показват данни на митниците.

Повечето от тях - 97% или 6434 метрични тона, са преминали през границата през декември. Руските данни показват несъответствие - страната е продала само 73 тона меден скрап на Китай през същия месец.

През 2021 и 2022 г. съответно средно 95,3 тона и 125 тона руски меден скрап са били продавани на Китай всеки месец.

Обемите са нараснали рязко през последните няколко месеца, като месечният внос достигна 11 599 тона до февруари 2024 г.